piątek, 27 września 2013

Karpatka

Klasyczne i popularne ciasto, które króluje na imprezach w wielu domach. Ten przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki i nie bez powodu sama autorka popadła w lekki samozachwyt :-)
Składniki:
ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła (autorka dodaje 50 g)
  • 4 łyżki mąki krupczatki z lekką górką
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
  • 4 jajka
  • łyżeczka pasty z wanilii
W garnuszku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia do gładkości. Dwie blachy o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować porządnie tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachach (może być ciężko, bo ciasto się klei). Przed pieczeniem skropić ciasto zimną wodą (podobno rosną większe górki). Piec 25-30 minut w temperaturze 200ºC. Pozostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia.

Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, pastą z wanilii i masłem. W pozostałym mleku rozrobić mąki i jajka, dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie, aby nie utworzyły się grudki, aż budyń zgęstnieje i pogotuje się kilka minut. Można jeszcze gorący budyń umieścić w misie miksera i zmiksować dla większej gładkości. Gorącą masę wylać na jedną część ciasta, zostawiając 2 cm wolne po bokach. Przyłożyć drugą częścią ciasta i lekko przycisnąć, aby krem się rozprowadził.

Po wystudzeniu i schłodzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

2 komentarze: