Każdy, kto oglądał film animowany Ratatuj dobrze zna to danie. Urzeka prostotą, a zarazem bogactwem smaku i aromatu. Nie podejrzewałam, że sos składający się prawie wyłącznie z papryki może być tak wspaniały. Przepis Glumandy.
- 3 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżka gęstej śmietany
- liść laurowy
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
- cukinia (duża lub 2 mniejsze)
- bakłażan (duży lub 2 mniejsze)
- 4 pomidory
Papryki opalić palnikiem, aż skórka się spiecze na czarno i powstaną bąble (można to też zrobić w piekarniku). Zamknąć je szczelnie w foliowej torebce na pół godziny. Po tym czasie obrać. Skórka powinna dać się zdjąć bez większych problemów. Usunąć gniazda nasienne, papryki pokroić na mniejsze kawałki.
Pokroić czosnek i cebulę w piórka. Podsmażyć w garnku na oleju. Dodać paprykę, tymianek i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Wyciągnąć liść laurowy, zmiksować całość blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżkę śmietany.
Bakłażan, cukinia i pomidory powinny mieć podobną średnicę. Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą, aby wyciągnęła gorycz. Kiedy puści sok, dobrze go wypłukać i osuszyć. Zblanszować pomidory i obrać ze skórki. Cukinię i pomidory pokroić w plastry.
Sos paprykowy wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Plasterki warzyw układać naprzemiennie, aż do wykorzystania wszystkich.
Piec w piekarniku pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180°C, a następnie 15 minut bez przykrycia.
Smacznego!
Jedno z moich ulubionych dań z psiankami w roli głównej ;)
OdpowiedzUsuń