poniedziałek, 9 września 2013

Ratatouille à la Remy

Każdy, kto oglądał film animowany Ratatuj dobrze zna to danie. Urzeka prostotą, a zarazem bogactwem smaku i aromatu. Nie podejrzewałam, że sos składający się prawie wyłącznie z papryki może być tak wspaniały. Przepis Glumandy.
Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka gęstej śmietany
  • liść laurowy
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • cukinia (duża lub 2 mniejsze)
  • bakłażan (duży lub 2 mniejsze)
  • 4 pomidory
Papryki opalić palnikiem, aż skórka się spiecze na czarno i powstaną bąble (można to też zrobić w piekarniku). Zamknąć je szczelnie w foliowej torebce na pół godziny. Po tym czasie obrać. Skórka powinna dać się zdjąć bez większych problemów. Usunąć gniazda nasienne, papryki pokroić na mniejsze kawałki.
 
Pokroić czosnek i cebulę w piórka. Podsmażyć w garnku na oleju. Dodać paprykę, tymianek i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Wyciągnąć liść laurowy, zmiksować całość blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżkę śmietany.


Bakłażan, cukinia i pomidory powinny mieć podobną średnicę. Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą, aby wyciągnęła gorycz. Kiedy puści sok, dobrze go wypłukać i osuszyć. Zblanszować pomidory i obrać ze skórki. Cukinię i pomidory pokroić w plastry.

Sos paprykowy wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Plasterki warzyw układać naprzemiennie, aż do wykorzystania wszystkich.


Piec w piekarniku pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180°C, a następnie 15 minut bez przykrycia.



Smacznego!

1 komentarz: