Pyszne ciasto o lekkiej nucie cytryny, nie takie suche i sypkie jak większość tego typu wypieków. Chociaż dla mnie, jako osoby nieprzepadającej za czekoladowymi smakami, najpyszniejsze byłoby całe jasne ;-) Przepis z bloga Przy kuchennym stole.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka kakao
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać żółtka jedno po drugim oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.
3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki (10 x 20 cm). Do reszty ciasta dodać przesiane kakao i wymieszać. Ciemną część wyłożyć na środek na całej długości blachy.
Studzić na kratce.
Smacznego!
bardzo lubię piaskowce, dwukolorowe są ładne, ale ja też wolę tę jasną część
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika