piątek, 13 września 2013

Dwukolorowe ciasto piaskowe

Pyszne ciasto o lekkiej nucie cytryny, nie takie suche i sypkie jak większość tego typu wypieków. Chociaż dla mnie, jako osoby nieprzepadającej za czekoladowymi smakami, najpyszniejsze byłoby całe jasne ;-) Przepis z bloga Przy kuchennym stole.
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka kakao
Białka ubić na sztywno.
 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać żółtka jedno po drugim oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.
 
3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki (10 x 20 cm). Do reszty ciasta dodać przesiane kakao i wymieszać. Ciemną część wyłożyć na środek na całej długości blachy.
 

Piec niecałą godzinę (trzeba sprawdzać patyczkiem) w 180ºC lub dłużej w 160ºC (zapobiegnie to pęknięciu ciasta).

Studzić na kratce.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo lubię piaskowce, dwukolorowe są ładne, ale ja też wolę tę jasną część
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń