środa, 4 lipca 2012

Bento nr 12


Dziś pyszna sałatka na bazie selera konserwowego (w słoiku). W klasycznej wersji dodaję kukurydzę, szczypiorek i odrobinę majonezu. Tym razem trochę ją wzbogaciłam i bardzo zyskała na smaku.

Składniki na sałatkę:
  • 1 słoik odsączonego selera
  • pół puszki odsączonej kukurydzy
  • pół puszki odsączonego i pokrojonego w kawałki ananasa
  • pół pokrojonej wędzonej piersi kurczaka
  • świeża kolendra
  • łyżka majonezu
Do sałatki pomidorki truskawkowe i ser z niebieską pleśnią.

Na deser kandyzowany imbir, draże, orzeszki i rodzynki w czekoladzie, jogurt czekoladowy i kisiel z pierwszych w tym roku wiśni :)

Składniki na kisiel (ilość taka jak na zdjęciu):
  • 3 łyżki wiśni, wydrylowanych
  • cukier do smaku, ja dodałam sporo bo były bardzo kwaśne
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wiśnie umieścić w małym garnuszku, dodać wodę i cukier. Zagotować. Poczekać, aż wiśnie puszczą sok i zmiękną, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pogotować około 30 sekund i gotowe. Można bardziej rozgotować wiśnie, ale to już kwestia gustu.




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię sałatkę z selera :) Robię właśnie z ananasem i kukurydzą, a doprawiam czosnkiem. Nie jest może "wyjściowa", ale kocham połączenie czosnku z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne połączenie, tylko niestety trzeba być ostrożnym z czosnkiem w sałatkach do pracy ;-)

      Usuń
  2. Śliczne bento!
    Będę obserwować Twojego bloga!

    Oliko z http://cutiepiecooking.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń