Dziś pyszna sałatka na bazie selera konserwowego (w słoiku). W klasycznej wersji dodaję kukurydzę, szczypiorek i odrobinę majonezu. Tym razem trochę ją wzbogaciłam i bardzo zyskała na smaku.
Składniki na sałatkę:
- 1 słoik odsączonego selera
- pół puszki odsączonej kukurydzy
- pół puszki odsączonego i pokrojonego w kawałki ananasa
- pół pokrojonej wędzonej piersi kurczaka
- świeża kolendra
- łyżka majonezu
Do sałatki pomidorki truskawkowe i ser z niebieską pleśnią.
Na deser kandyzowany imbir, draże, orzeszki i rodzynki w czekoladzie, jogurt czekoladowy i kisiel z pierwszych w tym roku wiśni :)
Składniki na kisiel (ilość taka jak na zdjęciu):
- 3 łyżki wiśni, wydrylowanych
- cukier do smaku, ja dodałam sporo bo były bardzo kwaśne
- 3 łyżki wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wiśnie umieścić w małym garnuszku, dodać wodę i cukier. Zagotować. Poczekać, aż wiśnie puszczą sok i zmiękną, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pogotować około 30 sekund i gotowe. Można bardziej rozgotować wiśnie, ale to już kwestia gustu.
Smacznego!
Bardzo lubię sałatkę z selera :) Robię właśnie z ananasem i kukurydzą, a doprawiam czosnkiem. Nie jest może "wyjściowa", ale kocham połączenie czosnku z ananasem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, tylko niestety trzeba być ostrożnym z czosnkiem w sałatkach do pracy ;-)
UsuńŚliczne bento!
OdpowiedzUsuńBędę obserwować Twojego bloga!
Oliko z http://cutiepiecooking.blogspot.com/ :)
Dziękuję :)
Usuń