sobota, 14 lipca 2012

Panierowana cukinia na sałacie z dressingiem porzeczkowym

Danie proste acz powala bogactwem smaków i barw. Jego cudownie świeży smak dopełnia uczucie lekkości po jego zjedzeniu. W przepisie najbardziej zaskoczył mnie dressing. Spróbowałam go przed dodaniem oliwy i smak mnie lekko zawiódł. Zmieniło się to wręcz w sposób alchemiczny po dodaniu oliwy. Cudo! Przepis autorstwa Tosi.
 Składniki:
  • sałata lodowa
  • cukinia
  • mozzarella
  • jajko
  • łyżeczka musztardy
  • spora garść płatków kukurydzianych, albo i więcej ;)
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół owocu granatu
dressing :
  • 100 g owoców czerwonej porzeczki
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz, szczypta soli
  • łyżka oliwy
Cukinię wyszorować, pokroić na dość grube plastry. Ser pokroić również na plasterki. Płatki utrzeć w moździerzu (bądź rozgnieść np. w torebce foliowej) na panierkę i dodać nasiona sezamu. Jajko roztrzepać z dodatkiem musztardy i papryki. Mozzarellę kłaść na cukinii i całość panierować w jajku i płatkach z sezamem. Panierowane kawałki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w 180ºC do zrumienienia (około 15 minut).

Owoce porzeczki umieścić w garnuszku, dodać wodę, miód, ocet balsamiczny i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Porzeczkowy mus przetrzeć przez sitko i zmieszać z oliwą. Dosmaczyć odrobiną soli.

Na półmisek wykładamy porwane liście sałaty i upieczoną cukinię. Całość polewamy dressingiem porzeczkowym, a wierzch posypujemy pestkami owocu granatu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz