Składniki:Danie proste acz powala bogactwem smaków i barw. Jego cudownie świeży smak dopełnia uczucie lekkości po jego zjedzeniu. W przepisie najbardziej zaskoczył mnie dressing. Spróbowałam go przed dodaniem oliwy i smak mnie lekko zawiódł. Zmieniło się to wręcz w sposób alchemiczny po dodaniu oliwy. Cudo! Przepis autorstwa Tosi.
- sałata lodowa
- cukinia
- mozzarella
- jajko
- łyżeczka musztardy
- spora garść płatków kukurydzianych, albo i więcej ;)
- 4 łyżki nasion sezamu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół owocu granatu
- 100 g owoców czerwonej porzeczki
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- świeżo mielony pieprz, szczypta soli
- łyżka oliwy
Cukinię wyszorować, pokroić na dość grube plastry. Ser pokroić również na plasterki. Płatki utrzeć w moździerzu (bądź rozgnieść np. w torebce foliowej) na panierkę i dodać nasiona sezamu. Jajko roztrzepać z dodatkiem musztardy i papryki. Mozzarellę kłaść na cukinii i całość panierować w jajku i płatkach z sezamem. Panierowane kawałki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w 180ºC do zrumienienia (około 15 minut).
Owoce porzeczki umieścić w garnuszku, dodać wodę, miód, ocet balsamiczny i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Porzeczkowy mus przetrzeć przez sitko i zmieszać z oliwą. Dosmaczyć odrobiną soli.
Na półmisek wykładamy porwane liście sałaty i upieczoną cukinię. Całość polewamy dressingiem porzeczkowym, a wierzch posypujemy pestkami owocu granatu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz