Składniki na 8 bułeczek:Pyszne i śliczne bułeczki z przepisu Doroty.
ciasto drożdżowe:
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka suszonych drożdży (4 g)
- jajko
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- pół łyżeczki drobnego cukru
- 75 g mąki pszennej
- 100 g masła
Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać i dodać jogurt, mleko i jajko. Wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1.5 h).
Wyrobić masło z mąką. Połączyć z ciastem drożdżowym. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm, wykroić 8 dużych kółek i 12 mniejszych. Na dużym kółku przyklejać przy pomocy białka jaja mniejsze (ryjek) i dwie ćwiartki mniejszego (uszy). Dziury w ryjku zrobiłam z ziaren słonecznika, a oczy z kropelek czekolady. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC (do zrumienienia).
Smacznego!
Boskie!
OdpowiedzUsuńPrzeurocze te świnki! :-)
OdpowiedzUsuńJuż parę razy próbowała je zrobić bo też ma przepis i nigdy mi takie śliczne nie wyszły:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ,są pyszne. Moje nadziewałam pieczarkami.
OdpowiedzUsuńjakie słodziutkie
OdpowiedzUsuńteż je kiedyś piekłam, wyglądają pociesznie :-)
OdpowiedzUsuńco za cudowne bułeczki!
OdpowiedzUsuń