środa, 3 października 2012

Bułeczki świnki

Pyszne i śliczne bułeczki z przepisu Doroty.
Składniki na 8 bułeczek:
ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka suszonych drożdży (4 g)
  • jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki drobnego cukru
ciasto maślane:
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g masła
Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać i dodać jogurt, mleko i jajko. Wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1.5 h).

Wyrobić masło z mąką. Połączyć z ciastem drożdżowym. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm, wykroić 8 dużych kółek i 12 mniejszych. Na dużym kółku przyklejać przy pomocy białka jaja mniejsze (ryjek) i dwie ćwiartki mniejszego (uszy). Dziury w ryjku zrobiłam z ziaren słonecznika, a oczy z kropelek czekolady. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC (do zrumienienia).

Smacznego!

7 komentarzy: