czwartek, 4 października 2012

Malinowy Eton mess

Ten deser nie wymaga specjalnego zachwalania :-) Jest pyszny i doskonale zbilansowany, podobnie jak Pavlova.
Składniki na 2 porcje:
beza:
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny/limonki lub białego octu winnego
krem waniliowy:
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka pasty z wanilii
ponadto:
  • 250 g malin
  • łyżka likieru malinowego lub wódki (opcjonalnie)
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie pastę z wanilii i sok z cytryny (lub ocet). Rozsmarować białko na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 15 minut, tak aby zewnętrzna warstwa była twarda (trzeba zapukać). Bezę wystudzić.

Ubić śmietanę z cukrem i pastą z wanilii, ale nie tak do zupełnej twardości.

Większą część malin rozgnieść widelcem, ewentualnie dodać alkohol i wymieszać z całymi owocami.

W pucharkach układać warstwami krem śmietankowy, maliny i oderwane kawałki bezy. Udekorować malinami, bezą i listkami mięty.



Smacznego!

2 komentarze: