Ten deser nie wymaga specjalnego zachwalania :-) Jest pyszny i doskonale zbilansowany, podobnie jak Pavlova.
beza:
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- łyżeczka pasty z wanilii
- łyżeczka soku z cytryny/limonki lub białego octu winnego
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka pasty z wanilii
- 250 g malin
- łyżka likieru malinowego lub wódki (opcjonalnie)
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie pastę z wanilii i sok z cytryny (lub ocet). Rozsmarować białko na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 15 minut, tak aby zewnętrzna warstwa była twarda (trzeba zapukać). Bezę wystudzić.
Ubić śmietanę z cukrem i pastą z wanilii, ale nie tak do zupełnej twardości.
Większą część malin rozgnieść widelcem, ewentualnie dodać alkohol i wymieszać z całymi owocami.
Smacznego!
biorę sobie jeden pucharek:)
OdpowiedzUsuńdeser wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń