sobota, 13 października 2012

Pierożki samosa z ziemniakami i groszkiem (przepis II)

Ponownie pierożki samosa, tym razem w półkruchym cieście. Chyba jeszcze lepsze, niż poprzednio. Podane z sosem tamaryndowym, chutney'em z mango i sałatka z pomarańczą i orzeszkami piniowymi. Palce lizać!
Składniki na 34 małe pierożki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka jogurtu greckiego (lub innego naturalnego czy śmietany)
Zmiksować masło z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, dodać jajko, jogurt i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać krążki o średnicy adekwatnej do chcianej wielkości pierożka (u mnie było to około 10 cm). Każdy krążek przeciąć na pół, zwilżyć wodą wzdłuż uciętej krawędzi i skleić. Powstały rożek napełnić około łyżeczką nadzienia. Zwilżyć wodą brzeg i skleić pierożek. Powstałe trójkątne samosy układać na papierze do pieczenia. Piec w 200°C do zrumienienia (tylko zapomniałam spojrzeć na zegarek :-P).


Składniki na sałatkę:
  • sałata lodowa (lub inna)
  • cząstki pomarańczy
  • orzeszki piniowe podprażone na suchej patelni
  • sok z pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, dodać cząstki pomarańczy i orzeszki. W małym słoiczku połączyć sok z pomarańczy z oliwą w stosunku objętościowym 1:3, dodać pieprz, sól i zioła. Potrząsać zakręconym słoiczkiem do powstania emulsji. Dodać do sałaty i całość wymieszać.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pierożki wyglądają tak apetycznie, że aż żałuję, że jestem na diecie. Alejeden lub dwat takie pierożki jako dodatek do bento chyba nie zaszkodzą :P

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z bento.
    www.bentomaniak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń