Niedawno pierwszy raz w życiu byłam w indyjskiej restauracji i najbardziej smakowały mi samosy z ziemniakami i groszkiem. Tamte były z kruchego ciasta, ale ja zrobiłam wersję leniwą z ciasta filo. Przepis pochodzi z programu Łatwa kuchnia indyjska.
Składniki:
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
- ½ łyżeczki garam masala
- 1-2 łyżeczki amchoor (sproszkowanego suszonego mango)
- 2-4 posiekane szalotki (lub cebula)
- 2 garści mrożonego zielonego groszku
- kilka dużych ziemniaków (około 0.5kg, nie za dużo), obranych, ugotowanych do miękkości i przeciśniętych przez praskę
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól
- ciasto filo (tyle płatów ile chcemy zrobić pierożków, ja zrobiłam 7 dużych)
- klarowane masło
- sezam do obsypania
Rozłożyć płat ciasta filo i posmarować roztopionym klarowanym masłem. Złożyć płat w jednej trzeciej wysokości, posmarować masłem i przykryć drugim końcem płatu. Powstanie trzywarstwowy pasek ciasta. Umieścić sporą łyżkę farszu, prawie na końcu paska. Chwycić róg i złożyć ciasto ukośnie tak, aby powstał trójkąt. Złożyć ponownie wzdłuż boku trójkąta. Składać w ten sposób, aż do końca paska. Posmarować pierożki i obsypać sezamem.
Piec pierożki w 200°C przez około 30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Smacznego!
Uwielbiam samosy, to chyba magia tych indyjskich przypraw...
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest ;-)
UsuńPycha,z takim darem do tworzenia pyszności zapraszam na konkursik:
OdpowiedzUsuńZapraszam na fajny konkurs:
http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-kimmidoll.html