Klasyczne i popularne ciasto, które króluje na imprezach w wielu domach. Ten przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki i nie bez powodu sama autorka popadła w lekki samozachwyt :-)
Składniki:
ciasto:
- szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła (autorka dodaje 50 g)
- 4 łyżki mąki krupczatki z lekką górką
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
- 4 jajka
- łyżeczka pasty z wanilii
W garnuszku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia do gładkości. Dwie blachy o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować porządnie tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachach (może być ciężko, bo ciasto się klei). Przed pieczeniem skropić ciasto zimną wodą (podobno rosną większe górki). Piec 25-30 minut w temperaturze 200ºC. Pozostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia.
Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia do gładkości. Dwie blachy o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować porządnie tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachach (może być ciężko, bo ciasto się klei). Przed pieczeniem skropić ciasto zimną wodą (podobno rosną większe górki). Piec 25-30 minut w temperaturze 200ºC. Pozostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia.
Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, pastą z wanilii i masłem. W pozostałym mleku rozrobić mąki i jajka, dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie, aby nie utworzyły się grudki, aż budyń zgęstnieje i pogotuje się kilka minut. Można jeszcze gorący budyń umieścić w misie miksera i zmiksować dla większej gładkości. Gorącą masę wylać na jedną część ciasta, zostawiając 2 cm wolne po bokach. Przyłożyć drugą częścią ciasta i lekko przycisnąć, aby krem się rozprowadził.
Po wystudzeniu i schłodzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
pychota, u mnie też dziś karpatka króluje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuń