wtorek, 10 września 2013

Eton mess z jeżynami

Jeżynowy Eton mess może spokojnie konkurować z klasycznym malinowym. Jeśli tylko mamy pod ręką dojrzałe i aromatyczne owoce, powala na kolana ;-)
Składniki na 2-4 porcje:
beza:
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny/limonki lub białego octu winnego
krem waniliowy:
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka pasty z wanilii
ponadto:
  • 250 g jeżyn
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier (łyżka po łyżce), a następnie pastę z wanilii i sok z cytryny (lub ocet). Rozsmarować białko na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 15 minut, tak aby zewnętrzna warstwa była twarda (trzeba zapukać). Bezę wystudzić.
 
Ubić śmietanę z cukrem i pastą z wanilii, ale nie do zupełnej sztywności.
 
Odłożyć część jeżyn do dekoracji. Pozostałe zgnieść widelcem.
 
W pucharkach układać naprzemiennie krem śmietankowy, pogniecione jeżyny i oderwane kawałki bezy. Udekorować całymi jeżynami i kawałkami bezy.


Smacznego!

1 komentarz: