Jeżynowy Eton mess może spokojnie konkurować z klasycznym malinowym. Jeśli tylko mamy pod ręką dojrzałe i aromatyczne owoce, powala na kolana ;-)
beza:
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- łyżeczka pasty z wanilii
- łyżeczka soku z cytryny/limonki lub białego octu winnego
- 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka pasty z wanilii
- 250 g jeżyn
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier (łyżka po łyżce), a
następnie pastę z wanilii i sok z cytryny (lub ocet). Rozsmarować białko
na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około
15 minut, tak aby zewnętrzna warstwa była twarda (trzeba zapukać). Bezę
wystudzić.
Ubić śmietanę z cukrem i pastą z wanilii, ale nie do zupełnej sztywności.
Odłożyć część jeżyn do dekoracji. Pozostałe zgnieść widelcem.
W pucharkach układać naprzemiennie krem śmietankowy, pogniecione jeżyny i oderwane kawałki bezy. Udekorować całymi jeżynami i kawałkami bezy.
Smacznego!
mniam :)
OdpowiedzUsuń