niedziela, 22 września 2013

Chlebek bananowy

Dobre, wilgotne ciasto do przygotowania w mgnieniu oka ;-) Super szybki przepis do wykonania samym widelcem z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (piegowata lub czarna skórka - im dojrzalsze, tym słodsze), rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • jajko, roztrzepane
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki mąki pszennej (255 g)
Wymieszać suche, przesiane składniki z misce, dodać banany, jajko, masło i pastę z wanilii. Wymieszać widelcem lub trzepaczką do wymieszania składników. Do ciasta można dodać dowolne orzeszki.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem keksówki (piekłam w takiej 10 x 20 cm, ale mogłaby być mniejsza). Piec godzinę w temperaturze 170°C. Studzić na kratce.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. szukam inspiracji właśnie do ciasta na firmową imprezę, powiększę składniki ze dwa trzy razy i chyba zrobię taki chlebek. Pysznie wygląda.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń