Muffinki te są chyba pierwszymi jakie upiekłam. Nadal do nich wracam, co najmniej raz w sezonie borówkowym, zwłaszcza jeśli potrzebuję szybkiego deseru. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i lekko wilgotne wnętrze.
Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych babeczek:
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g brązowego cukru
- 150 g borówki amerykańskiej lub jagód
- jajko
- 180 ml maślanki (kefiru, mleka zsiadłego lub mleka)
- 125 ml oleju
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim naczyniu roztrzepać mokre składniki: jajko, maślankę i olej. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto wydawało się za gęste, można dodać dodatkowo 3-4 łyżki maślanki.
Piec 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC do suchego patyczka.Wyciągnąć delikatnie z formy 5 minut po upieczeniu i dalej studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz