środa, 4 września 2013

Muffiny z borówkami amerykańskimi

Muffinki te są chyba pierwszymi jakie upiekłam. Nadal do nich wracam, co najmniej raz w sezonie borówkowym, zwłaszcza jeśli potrzebuję szybkiego deseru. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i lekko wilgotne wnętrze.
Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych babeczek:
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 150 g borówki amerykańskiej lub jagód
  • jajko
  • 180 ml maślanki (kefiru, mleka zsiadłego lub mleka)
  • 125 ml oleju
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim naczyniu roztrzepać mokre składniki: jajko, maślankę i olej. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto wydawało się za gęste, można dodać dodatkowo 3-4 łyżki maślanki.

Piec 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC do suchego patyczka.Wyciągnąć delikatnie z formy 5 minut po upieczeniu i dalej studzić na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz