piątek, 6 września 2013

Malinowe eklerki

Zawsze lubiłam eklerki, kojarzą mi się ze świętami w przedszkolu ;-) Pomysł na ich malinową wersję jest genialny! Nie podejrzewałam, iż mogą być aż takie pyszne! Poza tym wyglądają bosko :-) Fantastyczny przepis Doroty z niewielką modyfikacją - białą czekoladą zamiast lukru.
Składniki na 20 sporych eklerków:
ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła 
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
budyń malinowy:
  • 200 g malin
  • łyżka soku z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 300 g malin
  • tabliczka białej czekolady
W garnuszku zagotować wodę z solą i masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami do gładkości. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać podłużne porcje ciasta o długości około 10 cm w z rękawa cukierniczego w dość dużych odległościach od siebie, gdyż mocno rosną. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.

Umieścić maliny oraz sok z cytryny w garnuszku i zagotować. Kiedy maliny się rozpadną przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek.

W garnku zagotować mleko. W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel, a następnie dodać przesiane mąki i zmiksować całość. Do gotującego się mleka dodać masę jajeczną oraz malinowe purée i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Wystudzone eklerki przekroić. Nałożyć budyń na denka eklerków. Najłatwiej jest to zrobić rękawem cukierniczym.


Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę różowego lub czerwonego barwnika (najlepiej specjalnego do czekolady lub w proszku). Wieczka eklerków dekorować białą czekoladą (robiłam to małą silikonową szpatułką) i ewentualnie posypkami. Pozostawić do zastygnięcia.



Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Na budyniu układać maliny oraz wyciskać ubitą śmietanę.


Na końcu umieścić udekorowane wcześniej wieczka.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz