Zawsze lubiłam eklerki, kojarzą mi się ze świętami w przedszkolu ;-) Pomysł na ich malinową wersję jest genialny! Nie podejrzewałam, iż mogą być aż takie pyszne! Poza tym wyglądają bosko :-) Fantastyczny przepis Doroty z niewielką modyfikacją - białą czekoladą zamiast lukru.
Składniki na 20 sporych eklerków:
ciasto:
- szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
budyń malinowy:
- 200 g malin
- łyżka soku z cytryny
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- 300 g malin
- tabliczka białej czekolady
W garnuszku zagotować wodę z solą i masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami do gładkości. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać podłużne porcje ciasta o długości około 10 cm w z rękawa cukierniczego w dość dużych odległościach od siebie, gdyż mocno rosną. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.
Umieścić maliny oraz sok z cytryny w garnuszku i zagotować. Kiedy maliny się rozpadną przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek.
W garnku zagotować mleko. W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel, a następnie dodać przesiane mąki i zmiksować całość. Do gotującego się mleka dodać masę jajeczną oraz malinowe purée i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Wystudzone eklerki przekroić. Nałożyć budyń na denka eklerków. Najłatwiej jest to zrobić rękawem cukierniczym.
Wystudzone eklerki przekroić. Nałożyć budyń na denka eklerków. Najłatwiej jest to zrobić rękawem cukierniczym.
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę różowego lub czerwonego barwnika (najlepiej specjalnego do czekolady lub w proszku). Wieczka eklerków dekorować białą czekoladą (robiłam to małą silikonową szpatułką) i ewentualnie posypkami. Pozostawić do zastygnięcia.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Na budyniu układać maliny oraz wyciskać ubitą śmietanę.
Na końcu umieścić udekorowane wcześniej wieczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz