poniedziałek, 23 września 2013

Calzone miniaturki z pieczonymi warzywami

Pieczone warzywa mają zniewalający smak. Nie uzyskamy go niestety w inny sposób ;-) Pierożki wymagają trochę pracy, ale ich smak zadośćuczyniłby duuuużo większy wysiłek. Przepis na farsz pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki na 10 pierożków:
  • ciasto na pizzę
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • nieduża czerwona cebula
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • oliwa
  • 100-150 g tartego niskouwodnionego sera mozzarella (lub pokrojonego w małą kostkę bardzo dobrze odciśniętego)
  • sól, pieprz
  • łyżka tartego parmezanu
Przygotować ciasto według przepisu.

Bakłażan przekroić wzdłuż na cztery części, posypać solą i odstawić, aż puści sok. Opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Usunąć z papryki gniazdo nasienne, a następnie pokroić wzdłuż bakłażan, paprykę, cebulę i cukinię na ćwiartki. Przesmarować delikatnie blachę oliwą, ułożyć warzywa i piec w 180ºC około pół godziny (aż zmiękną). Przestudzić.

Warzywa pokroić na paski, dodać dwie łyżki oliwy, oregano, pół łyżeczki wędzonej papryki i ser oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podzielić ciasto na 10 części, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na dość cienki placuszek (tylko nie przezroczysty ;-). Nakładać nadzienie, tak, aby dało się zlepić pierożek. Zwilżyć brzegi wodą, i porządnie zakleić.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut.

Dodać dwie łyżki oliwy i pół łyżeczki wędzonej papryki do miski po nadzieniu i dobrze wymieszać zbierając smaki nadzienia ze ścianek. Powstałą zawiesiną smarować pędzelkiem calzone i posypać parmezanem.

Piec w 210ºC przez 15 minut do zrumienienia ciasta.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyglądają obłędnie uroczo i apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne takie mini calzonki. Ja nie jestem akurat miłośniczką pizzy, calzone z kolei to moja ulubiona jej wersja. Farsz jest obłędny - te warzywa są wyjątkowo na czasie
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń