czwartek, 19 września 2013

Ciasto na pizzę z semoliną

Najlepszy przepis na cienkie i chrupiące ciasto do pizzy.
Składniki na jedną sporą pizzę:
  • 210 g mąki chlebowej
  • 80 g semoliny
  • 150 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży liofilizowanych (4 g)
Przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Następnie dodać wodę i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ostawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1.5 godziny.

Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować spód, zawijając lub pozostawiając grubsze brzegi.

Po nałożeniu dowolnych dodatków piec na kamieniu (lub na blaszce) około 15-20 minut w 240ºC.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz