czwartek, 11 lipca 2013

Tarta truskawkowa

Wspaniała tarta z przepisu Doroty o bogatym smaku i aromacie truskawek. Będzie hitem na każdym przyjęciu :-)
Składniki:
  • 300 g ciasteczek Oreo
  • 60 g miękkiego masła 
  • 300 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki
Zmiksować ciasteczka z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Dokładnie i ściśle wykleić formę do tarty uprzednio wysmarowaną masłem. Wstawić do lodówki na pół godziny.

W garnuszku umieścić truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzać, zmiksować blenderem i doprowadzić do wrzenia. Do gorącego sosu dodawać stopniowo żelatynę, cały czas mieszając. Jeśli ktoś się boi grudek, można rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku i następnie dodać do sosu truskawkowego. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodać ją do sosu truskawkowego i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównać. Chłodzić w lodówce kilka godzin (również w niej przechowywać).

Do dekoracji można użyć śmietany kremówki (100 ml w zupełności wystarczy), ubitej z łyżką cukru pudru oraz truskawek.



Smacznego!

1 komentarz: