Wspaniała tarta z przepisu Doroty o bogatym smaku i aromacie truskawek. Będzie hitem na każdym przyjęciu :-)
- 300 g ciasteczek Oreo
- 60 g miękkiego masła
- 300 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki
W garnuszku umieścić truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzać, zmiksować blenderem i doprowadzić do wrzenia. Do gorącego sosu dodawać stopniowo żelatynę, cały czas mieszając. Jeśli ktoś się boi grudek, można rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku i następnie dodać do sosu truskawkowego. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodać ją do sosu truskawkowego i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównać. Chłodzić w lodówce kilka godzin (również w niej przechowywać).
Świetna tarta
OdpowiedzUsuń