Do czasu odkrycia tego przepisu nie byłam wielką fanką pierogów innych niż drożdżowe. Ciasto jest łatwe do zrobienia, dobrze się wałkuje, a pierogi wychodzą delikatne i wyborne! B O S K I E!!! Przepis pochodzi z jakiegoś forum, sama nie wiem skąd go mam ;-)
- 0.5 kg mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki zimnej wody
Do przesianej mąki z solą dodać wrzątek. Wymieszać widelcem (będą grudki), przykryć ściereczką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać zimną wodę i ponownie zamieszać widelcem (nadal będą grudy), przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Następnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 5 minut).
Dalej to już standardowo: wałkowanie, nadziewanie, sklejanie, gotowanie...
Do mąki można dodać również odrobinę drożdży liofilizowanych, ulubione zioła lub część mąki pszennej można wymienić na jakąś zdrowszą ;-)
Smacznego!
To nie jest przepis na ciasto twarogowe !!!
OdpowiedzUsuń