środa, 31 lipca 2013

Jagodzianki

Jagodzianki z przepisu Tatter zmodyfikowałam jedynie o rodzaj użytego tłuszczu - masła zamiast oleju.
Składniki na 16 całkiem sporych jagodzianek:
  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 70 g stopionego masła
  • 130 g cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, jajko, pastę z wanilii i masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1.5 godziny.

Jagody przebrać, umyć, wysuszyć, przesypać cukrem i mąką, a następnie dobrze acz delikatnie wymieszać.

Podzielić ciasto na 16 równych części. Każdą z nich rozwałkować, nałożyć jagody i zakleić dokładnie brzegi, a następnie zawinąć pod spód. Delikatnie rolować nadając kształt bułeczce.


Pozostawić do napuszenia na 30-45 minut.


Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić i polukrować wedle uznania.


Smacznego!

2 komentarze: