Z racji, iż pieróg niejedno ma oblicze, kolejną propozycją są pierogi z dodatkiem drożdży ugotowane na parze. W smaku przypominają pampuchy/pyzy drożdżowe/kluchy na łachu/parowce i są zdecydowanie godne umieszczenia w nich jagód :-)
Składniki na 20 pierogów:
- 500 g mąki
- 7 g drożdży liofilizowanych
- 250 ml letniej wody
- 25 g roztopionego masła
- łyżka drobnego cukru
- łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać wodę i masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1.5 godziny.
Jagody przebrać, umyć, wysuszyć, przesypać cukrem i mąką, a następnie dobrze acz delikatnie wymieszać.
Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkować, nałożyć jagody i zakleić dobrze pierogi w formie sakiewki.
Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkować, nałożyć jagody i zakleić dobrze pierogi w formie sakiewki.
Pozostawić do napuszenia na 30-45 minut.
Gotować na parze około 10 minut.
Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńfajne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!