poniedziałek, 29 lipca 2013

Pierogi na parze z jagodami

Z racji, iż pieróg niejedno ma oblicze, kolejną propozycją są pierogi z dodatkiem drożdży ugotowane na parze. W smaku przypominają pampuchy/pyzy drożdżowe/kluchy na łachu/parowce i są zdecydowanie godne umieszczenia w nich jagód :-)
Składniki na 20 pierogów:
  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży liofilizowanych
  • 250 ml letniej wody
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżka drobnego cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
    Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać wodę i masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1.5 godziny.

    Jagody przebrać, umyć, wysuszyć, przesypać cukrem i mąką, a następnie dobrze acz delikatnie wymieszać.

    Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkować, nałożyć jagody i zakleić dobrze pierogi w formie sakiewki.


    Pozostawić do napuszenia na 30-45 minut.


    Gotować na parze około 10 minut.


    Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.


    Smacznego!

    2 komentarze: