Wiem, że to już nie jest sałata Caesar, ale cóż ;-) Było pysznie!
Składniki:
- sałata lodowa
- łosoś wędzony
- ser żółty, jak ktoś lubi
- parmezan
- grzanki (ja robię z pieczywa tostowego)
- sos z przepisu Bajaderki (z pominięciem dodatku soli):
- 2 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 żółtko jaja
- 1/3 szklanki oliwy
Zmiksować wszystkie składniki poza oliwą. Oliwę dolewać powoli wciąż miksując. Powstanie dość gęsty, jednolity sos. Polać nim ułożone na talerzu składniki sałatki. Posypać grzankami i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz