Składniki na 12 bułczek:Pyszne bułeczki śniadaniowe z blogu Moje wypieki. Nie smarowałam tylko masłem po upieczeniu, za dużo by było tego dobrego ;-)
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 230 g wody
- 1 jajko
- 45 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 4 g suchych drożdży
- roztopione masło do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wyrobić przez kilka minut ciasto, dodając składniki w podanej kolejności. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Ciasto podzielić na 12 równych części, a każdą z nich następnie na 3 części. Uformować z nich kulki, które następnie należy układać po 3 w każdym wgłębieniu na muffinki wysmarowanej masłem blaszki. Przykryć formę lnianym ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na około 45 - 60 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec około 15 minut w 200°C. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz