sobota, 2 czerwca 2012

Bułeczki koniczynki


Pyszne bułeczki śniadaniowe z blogu Moje wypieki. Nie smarowałam tylko masłem po upieczeniu, za dużo by było tego dobrego ;-)
Składniki na 12 bułczek:
  • 455 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g wody
  • 1 jajko
  • 45 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 g suchych drożdży
  • roztopione masło do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wyrobić przez kilka minut ciasto, dodając składniki w podanej kolejności. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Ciasto podzielić na 12 równych części, a każdą z nich następnie na 3 części. Uformować z nich kulki, które następnie należy układać po 3 w każdym wgłębieniu na muffinki wysmarowanej masłem blaszki. Przykryć formę lnianym ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na około 45 - 60 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec około 15 minut w 200°C. Studzić na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz