Pyszne i lekkie bułeczki śniadaniowe z przepisu Bajaderki. Na pewno będą często gościć na moim stole.
Składniki na 8 bardzo dużych lub 10 dużych bułeczek:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- około 2 łyżek roztopionego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków
- 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do smarowania bułeczek
- sezam do posypania
Ciasto podzielić na 8-10 różnych kawałków. Każdy rozwałkować jak najcieniej w dowolnym kształcie. Każdy placuszek posmarować roztopionym masłem. Zwinąć każdy placuszek w ciasny rulonik (luźny będzie skutkował dziurami w bułce), a powstały wałeczek w ślimaczek, podkładając koniec pod spód (będzie uciekał). Zostawić przykryte bułeczki do napuszenia około 40 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać sezamem. Piec w 180°C do zrumienienia (około 12-15 minut). Studzić na kratce.
Smacznego!
ładnie wyrosły, ja bym dodała jeszcze ziaren słonecznika:)
OdpowiedzUsuńJakoś do tych bułeczek nie pasują mi ziarna. Sezam jest tu idealny, ewentualnie może mak.
UsuńJakie urocze bułeczki :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jedną na śniadanie;)
OdpowiedzUsuń