poniedziałek, 25 czerwca 2012

Maślane bułeczki-ślimaczki

Pyszne i lekkie bułeczki śniadaniowe z przepisu Bajaderki. Na pewno będą często gościć na moim stole.
Składniki na 8 bardzo dużych lub 10 dużych bułeczek:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • około 2 łyżek roztopionego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków
  • 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do smarowania bułeczek
  • sezam do posypania
Wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko, masło i roztrzepane jajko i wyrobić elastyczne i gęste ciasto. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około godzinę).

Ciasto podzielić na 8-10 różnych kawałków. Każdy rozwałkować jak najcieniej w dowolnym kształcie. Każdy placuszek posmarować roztopionym masłem. Zwinąć każdy placuszek w ciasny rulonik (luźny będzie skutkował dziurami w bułce), a powstały wałeczek w ślimaczek, podkładając koniec pod spód (będzie uciekał). Zostawić przykryte bułeczki do napuszenia około 40 minut.

Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać sezamem. Piec w 180°C do zrumienienia (około 12-15 minut). Studzić na kratce.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. ładnie wyrosły, ja bym dodała jeszcze ziaren słonecznika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś do tych bułeczek nie pasują mi ziarna. Sezam jest tu idealny, ewentualnie może mak.

      Usuń
  2. To ja poproszę jedną na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń