Leniwe były jedyną potrawą ze szkolnej stołówki, które uwielbiałam. Moja Mamusia próbując mnie uszczęśliwić również robiła leniwe, ale nigdy nie były takie dobre :-P Później okazało się, że robiła nie takie znowu leniwe leniwe, tylko leniwe z gotowanymi ziemniakami. Ja robię leniwe pierogi z przepisu dorotus76 i są idealne!
Zawsze podawałam leniwe podsmażone w bułce tartej i maśle, posypane odrobiną cukru. Ostatnio odkryłam przepis Przytulii na kandyzowane pomarańcze w przyprawach. Pierwszy raz jak je robiłam rozpadły się, ale ostatnio wyszły pyszne i soczyste. Leniwe obsmażone w takim sosiku są wspaniałą, niekoniecznie jesienną, alternatywą dla klasycznego przepisu.Składniki na leniwe (4 porcje):
- 50dag białego sera
- 210g mąki (1 szklanka i ćwiartka)
- 2 jajka (osobno żółtko i białko)
- 2 łyżki drobnego cukru
Składniki na kandyzowane pomarańcze (2 porcje):
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- 2 goździki
- 4 grube plastry obranej pomarańczy
Wyciągnąć pomarańcze i smażyć kluseczki na powstałym sosie do zrumienienia.
Leniwe w bułce tartej:
Smacznego!
Jestem za leniwy i jeszcze nigdy nie robiłem leniwych :-)
OdpowiedzUsuńPatrząc na Twój blog, nie taki znowu leniwy ;-)
Usuń