czwartek, 21 sierpnia 2014

Burgery z kaszy jęczmiennej i marchewki

Wspaniałe burgery, fantastyczna odmiana od klasycznych wołowych i sposób na wykorzystanie kaszy, które została z poprzedniego dnia ;-) Pysznie smakują w dobrej bułce z dowolnymi dodatkami! Przepis pochodzi z bloga vegazone.
Składniki:
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżki octu winnego lub łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka czubrycy czerwonej
  • łyżeczka czubrycy zielonej lub inne ulubione przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • szalotka lub cebula
  • łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • sezam do posypania burgerów
Zetrzeć marchew na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju. Ugotowaną kaszę jęczmienną wymieszać z marchewką, cebulą i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.

Uformować burgery. Ja użyłam praski do burgerów, sprawdziła się świetnie. Kotleciki się nie rozpadały.


Burgery posypać sezamem i piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. świetne burgery, tak idealnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co ciekawe, zachowują dokładnie idealny wygląd po upieczeniu ;-)

      Usuń
  2. Ale fajny pomysł! Wyglądają smakowicie, no i ile fajnych przypraw wykorzystałaś.
    Muszę takie burgery zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, gdyż są zaskakująco przepyszne :-)

      Usuń