Obłędnie pyszne ciasteczka z moim ulubionym lemon curd ;-) Absolutnie obowiązkowa pozycja dla wielbicieli cytrynowej masy z przepisu z Moich Wypieków!
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- jajko
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka pasty z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka lemon curd (zużyłam mniej)
Utrzeć masło do białości, dodać cukier puder, zwykły cukier i dalej ucierać, dodając następnie jajko, skórkę i sok z cytryny oraz pastę z wanilii. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około godziny w lodówce.
Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki (około 13-15 gramów) i układać na wyłożonej papierem blaszce. Zrobić głębokie wgłębienia (ja robiłam zaokrągloną nóżką od kieliszka do wódki) i nakładać w to miejsce lemon curd (nie za dużo, bo się wyleje podczas pieczenia).
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC, do lekkiego zrumienienia.
Gotowe ciasteczka można delikatnie obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Takie malutkie słoneczka, urocze :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://olczinutella.blogspot.com/