piątek, 12 września 2014

Kruche ciasteczka z lemon curd

Obłędnie pyszne ciasteczka z moim ulubionym lemon curd ;-) Absolutnie obowiązkowa pozycja dla wielbicieli cytrynowej masy z przepisu z Moich Wypieków!
Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • jajko
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • szklanka lemon curd (zużyłam mniej)
Utrzeć masło do białości, dodać cukier puder, zwykły cukier i dalej ucierać, dodając następnie jajko, skórkę i sok z cytryny oraz pastę z wanilii. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około godziny w lodówce.

Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki (około 13-15 gramów) i układać na wyłożonej papierem blaszce. Zrobić głębokie wgłębienia (ja robiłam zaokrągloną nóżką od kieliszka do wódki) i nakładać w to miejsce lemon curd (nie za dużo, bo się wyleje podczas pieczenia).


Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC, do lekkiego zrumienienia.

 

Gotowe ciasteczka można delikatnie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze: