czwartek, 1 listopada 2012

Słodycze na Halloween


Składniki na bezy:
  • 2 białka jaja
  • 125 g cukru pudru
  • czekolada do dekoracji
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier. Malutkie bezy wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Piec w 130ºC do czasu, aż będą miały twardą skorupkę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dowolnie dekorować bezy.




Składniki na gałki oczne:
  • marcepan
  • barwniki spożywcze
Z marcepanu utoczyć kulki i przy pomocy barwników domalować tęczówki oraz żyłki.


 
Składniki na 10 sztuk cake pops:
  • 200 g ciasta, pokruszonego (u mnie muffiny czekoladowe i biszkopt migdałowy)
  • 60 g sera mascarpone
  • 40 g nutelli
  • tabliczka czekolady
  • łyżka oleju
Mascarpone wymieszać z nutellą i pokruszonym ciastem. uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę, ułożyć je na papierze do pieczenia i ponownie schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Patyczek zanurzyć w czekoladzie i włożyć w kulkę. Ułożyć cake pops na papierze patyczkami do góry i schłodzić przez około 15 minut. Następnie obtaczać w roztopionej czekoladzie, czekając aż nadmiar spłynie. Gotowe ciastka wbić w styropian lib poukładać patyczkami do góry.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz