poniedziałek, 26 listopada 2012

Bento nr 23

W dzisiejszym bento sałatka z kurczaka i ananasa z bagietką czosnkową, roladki z chlebka polarnego, wędzonego łososia, sałaty lodowej i sosu do łososia (pomysł IKEA), pitahaja i poziomki.
Składniki na sałatkę:
  • filet z piersi kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół świeżego ananasa
  • łyżka majonezu
  • natka kolendry
Filet pociąć w kostkę, zamarynować w soku z cytryny, rozgniecionym ząbku czosnku, pieprzu i soli przez pół godziny. Kurczaka usmażyć na patelni grillowej lub ceramicznej.
Ananas pokroić w cząstki, wymieszać z kurczakiem, posiekaną natką i majonezem.

Składniki na roladki:
  • płat chlebka polarnego (sklepik IKEA)
  • sałata lodowa
  • łosoś wędzony na zimno
  • sos do łososia (sklepik IKEA)
Posmarować chlebek sosem, położyć sałatę i kawałki łososia. Zwinąć w ciasny rulon i pokroić ostrym nożem na 5 kawałków.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam sałatkę z kurczaka i ananasa :) świetne bento!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znam chlebka polarnego, następnym razem w Ikei się rozejrzę. Bento cudne! i ten łosoś, mniam. Ostatnio poszłam do sklepu specjalnie po łososia, kupiłam wszystko oprócz niego, zapomniałam zwyczajnie :(

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek polarny można znaleźć w sklepikowej zamrażarce. Jest bardzo smaczny :-)

      Usuń