środa, 28 listopada 2012

Bento nr 24

W dzisiejszym bento sałatka z brukselki, suszonych pomidorów i orzechów włoskich podpatrzona na blogu Bentusie. Do sałatki pumpernikiel.
W drugiej części klementynka, cukierki nugatowe, ser krowi z niebieską pleśnią i różowe winogrona.
Składniki na sałatkę:
  • 0.5 kg brukselki (mrożonej lub świeżej)
  • 1/3-1/2 słoika suszonych pomidorów
  • duża garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Brukselkę ugotować, ale aby nadal była jędrna i chrupiąca. Odcedzić, wystudzić i pokroić na połówki. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić.

Połączyć łyżkę soku z cytryny z trzema łyżkami oliwy z oliwek w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać winegret.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. marzę o takim zestawie do pracy *_*
    pozdrawiam!
    Szana

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka wspaniała, też muszę ją skopiować, bo zajadam brukselkę "na goło" i się zastanawiałam co do niej dodać, żeby była jeszcze lepsza.
    Ser pięknie wygląda i ten pumpernikiel - wycinałaś go, czy był w takim kształcie?
    Piękne bento
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wycięłam w kształt brokułu, aby nawiązywał do brukselki ;-) Ale widziałam w sklepie taki gotowy wycięty w małe koła.

      Usuń