W dzisiejszym bento sałatka z brukselki, suszonych pomidorów i orzechów włoskich podpatrzona na blogu Bentusie. Do sałatki pumpernikiel.
W drugiej części klementynka, cukierki nugatowe, ser krowi z niebieską pleśnią i różowe winogrona.
Składniki na sałatkę:
- 0.5 kg brukselki (mrożonej lub świeżej)
- 1/3-1/2 słoika suszonych pomidorów
- duża garść wyłuskanych orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Brukselkę ugotować, ale aby nadal była jędrna i chrupiąca. Odcedzić, wystudzić i pokroić na połówki. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Połączyć łyżkę soku z cytryny z trzema łyżkami oliwy z oliwek w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać winegret.
Smacznego!
marzę o takim zestawie do pracy *_*
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana
sałatka wspaniała, też muszę ją skopiować, bo zajadam brukselkę "na goło" i się zastanawiałam co do niej dodać, żeby była jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńSer pięknie wygląda i ten pumpernikiel - wycinałaś go, czy był w takim kształcie?
Piękne bento
Pozdrawiam
Monika
Wycięłam w kształt brokułu, aby nawiązywał do brukselki ;-) Ale widziałam w sklepie taki gotowy wycięty w małe koła.
Usuń