piątek, 29 marca 2013

Bento nr 37


W dzisiejsze bento zapakowałam zawijaski z ciasta jufka z nadzieniem do pierożków samosa oraz sałatę z oliwkami, młodym serem i dressingiem z dodatkiem chutney z mango w kurczaczkowym pojemniku :-)

W części słodkiej znalazły się palmiery i różowe winogrona.



Smacznego i Wesołych Świąt! :-)

poniedziałek, 25 marca 2013

Millers loaf

Przenno-żytni chleb na zakwasie z przepisu Doroty. Całkiem niezły, acz nie rzucił mnie na kolana ;-)
Składniki na bochenek:
  • 195 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 80 g mąki żytniej
  • 180 ml wody
  • 10 g soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie, jeśli ktoś ma młody zakwas)
Wszystkie składniki poza solą zmiksować i dobrze wyrobić. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić ciasto ponownie.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po godzinie należy je odgazować i złożyć.

Po tym czasie uformować bochenek i umieścić w koszu do wyrastania, przykryć folią i włożyć do lodówki na 8-12 godzin.

Wyciągnąć kosz z lodówki i pozostawić na 2-4 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3.

Piekarnik z włożonym kamieniem rozgrzać do temperatury 250ºC. Bochenek wyciągnąć z kosza, naciąć i piec z parą nie dłużej niż 40 minut, w połowie pieczenia obniżając temperaturę do 220ºC.

Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

Bento nr 36


W dzisiejszym bento znalazły się wrapy z serem brie, zielonym ogórkiem i papryką oraz sałata z czarnymi oliwkami, młodym krowim serem z gorczycą i pieprzem.

W części słodkiej świeży ananas, mandarynka i moje ulubione tiramisu z przepisu Nigelli.

Składniki na 4-6 porcji:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 125 ml likieru Bailey's (ja używam takiego własnej roboty)
  • 150 ml bardzo mocnej kawy (wystudzonej)
  • opakowanie biszkoptów typu lady fingers
  • 35 g drobnego cukru
  • łyżka kakao
Serek mascarpone zmiksować z żółtkiem, cukrem i 40 ml likieru, aż będzie puszysty. Ubić na sztywno białko i delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej.

Kawę wymieszać z pozostałą częścią likieru. Zanurzać biszkopty w miksturze i układać na dnie naczynia. Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy serowej. Czynności te powtórzyć do uzyskania 3 par warstw.

Gotowy deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.



Smacznego!

poniedziałek, 18 marca 2013

Bento nr 35 (prawie) na Dzień Świętego Patryka

Dzisiejsze bento zostało zainspirowane Dniem Świętego Patryka, który przypadał wczoraj. Jak wiadomo wszystko musi być zielone :-)
W części wytrawnej znalazła się sałatka z fasolki szparagowej z odrobiną czosnku i podsmażonymi płatkami migdałów oraz zielone (nie ze starości :-P) jajko.

W części słodkiej kiwi oraz ciasto Shrek.


Przepis na ciasto krąży po Internecie, zatem nawet nie wiem, kto wynalazł je pierwszy ;-)
Składniki na niedużą blachę:
biszkopt
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 80 g drobnego cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
zielony budyń
  • 900 ml zielonego soku przecierowego (Pysio)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
warstwa śmietankowa
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • łyżka cukru pudru
  • pół opakowania galaretki agrestowej
  • 1-2 opakowania Delicji
  •  1.5 opakowania galaretki agrestowej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na wolnych obrotach miksera lub szpatułką.

Piec w temperaturze 165ºC do zrumienienia i suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z zrzucić je w blaszce na podłogę z wysokości około 60 cm (można sobie rozłożyć kocyk pod spodem).

Po całkowitym wystygnięciu biszkoptu można ściąć część, gdyby był za wysoki.

Zagotować około 3/4 części soku. W pozostałej części rozmieszać proszek budyniowy. Dodać rozrobiony budyń do gotującego się soku i mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje, aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylać na biszkopt, wyrównać i zostawić do ostygnięcia.

Pół opakowania galaretki rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i lekko przestudzić. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodać przestudzoną galaretkę. Wyłożyć śmietanę na zimny budyń i wyrównać.

Po delikatnym zastygnięciu śmietany ułożyć Delicje, lekko wciskając je w krem.

1.5 opakowania galaretki rozpuścić w 650-700 ml wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.

Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin.


Smacznego!