poniedziałek, 25 marca 2013

Millers loaf

Przenno-żytni chleb na zakwasie z przepisu Doroty. Całkiem niezły, acz nie rzucił mnie na kolana ;-)
Składniki na bochenek:
  • 195 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 80 g mąki żytniej
  • 180 ml wody
  • 10 g soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie, jeśli ktoś ma młody zakwas)
Wszystkie składniki poza solą zmiksować i dobrze wyrobić. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić ciasto ponownie.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po godzinie należy je odgazować i złożyć.

Po tym czasie uformować bochenek i umieścić w koszu do wyrastania, przykryć folią i włożyć do lodówki na 8-12 godzin.

Wyciągnąć kosz z lodówki i pozostawić na 2-4 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3.

Piekarnik z włożonym kamieniem rozgrzać do temperatury 250ºC. Bochenek wyciągnąć z kosza, naciąć i piec z parą nie dłużej niż 40 minut, w połowie pieczenia obniżając temperaturę do 220ºC.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. A ja tam uważam, że każdy domowy chleb jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do tego nie ma wątpliwości, ale są takie "tylko" rewelacyjne oraz wybitne :-)

      Usuń
  2. Ze względu na walory smakowe i względy pragmatyczne wolę chleby z jednego rodzaju mąki. Szczególnie razowej. Ale wygląda bosko. Zapach pieczonego chleba jest wyjątkowy, choć sam smak wolę chleba czerstwego wręcz. Wiem, jestem dziwna...
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy chlebek! chcę chcę chcę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, ten jest wybitny ;)

    OdpowiedzUsuń