Przenno-żytni chleb na zakwasie z przepisu Doroty. Całkiem niezły, acz nie rzucił mnie na kolana ;-)
Składniki na bochenek:
- 195 g zakwasu żytniego
- 220 g mąki pszennej
- 70 g mąki pszennej razowej
- 80 g mąki żytniej
- 180 ml wody
- 10 g soli
- 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie, jeśli ktoś ma młody zakwas)
Wszystkie składniki poza solą zmiksować i dobrze wyrobić. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić ciasto ponownie.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po godzinie należy je odgazować i złożyć.
Po tym czasie uformować bochenek i umieścić w koszu do wyrastania, przykryć folią i włożyć do lodówki na 8-12 godzin.
Wyciągnąć kosz z lodówki i pozostawić na 2-4 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3.
Piekarnik z włożonym kamieniem rozgrzać do temperatury 250ºC. Bochenek wyciągnąć z kosza, naciąć i piec z parą nie dłużej niż 40 minut, w
połowie pieczenia obniżając temperaturę do 220ºC.
Smacznego!
A ja tam uważam, że każdy domowy chleb jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńCo do tego nie ma wątpliwości, ale są takie "tylko" rewelacyjne oraz wybitne :-)
UsuńZe względu na walory smakowe i względy pragmatyczne wolę chleby z jednego rodzaju mąki. Szczególnie razowej. Ale wygląda bosko. Zapach pieczonego chleba jest wyjątkowy, choć sam smak wolę chleba czerstwego wręcz. Wiem, jestem dziwna...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
domowy chlebek! chcę chcę chcę :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ten jest wybitny ;)
OdpowiedzUsuń