piątek, 22 marca 2013

Bento nr 36


W dzisiejszym bento znalazły się wrapy z serem brie, zielonym ogórkiem i papryką oraz sałata z czarnymi oliwkami, młodym krowim serem z gorczycą i pieprzem.

W części słodkiej świeży ananas, mandarynka i moje ulubione tiramisu z przepisu Nigelli.

Składniki na 4-6 porcji:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 125 ml likieru Bailey's (ja używam takiego własnej roboty)
  • 150 ml bardzo mocnej kawy (wystudzonej)
  • opakowanie biszkoptów typu lady fingers
  • 35 g drobnego cukru
  • łyżka kakao
Serek mascarpone zmiksować z żółtkiem, cukrem i 40 ml likieru, aż będzie puszysty. Ubić na sztywno białko i delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej.

Kawę wymieszać z pozostałą częścią likieru. Zanurzać biszkopty w miksturze i układać na dnie naczynia. Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy serowej. Czynności te powtórzyć do uzyskania 3 par warstw.

Gotowy deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie, ciekawa jestem jak z kalorycznością...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę, aby była jakaś porażająca dla normalnego człowieka ;-)

      Usuń