W dzisiejszym bento znalazły się wrapy z serem brie, zielonym ogórkiem i papryką oraz sałata z czarnymi oliwkami, młodym krowim serem z gorczycą i pieprzem.
W części słodkiej świeży ananas, mandarynka i moje ulubione tiramisu z przepisu Nigelli.
Składniki na 4-6 porcji:
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
- 125 ml likieru Bailey's (ja używam takiego własnej roboty)
- 150 ml bardzo mocnej kawy (wystudzonej)
- opakowanie biszkoptów typu lady fingers
- 35 g drobnego cukru
- łyżka kakao
Serek mascarpone zmiksować z żółtkiem, cukrem i 40 ml likieru, aż będzie puszysty. Ubić na sztywno białko i delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej.
Kawę wymieszać z pozostałą częścią likieru. Zanurzać biszkopty w miksturze i układać na dnie naczynia. Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy serowej. Czynności te powtórzyć do uzyskania 3 par warstw.
Gotowy deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie apetycznie, ciekawa jestem jak z kalorycznością...
OdpowiedzUsuńNie sądzę, aby była jakaś porażająca dla normalnego człowieka ;-)
Usuń