poniedziałek, 18 marca 2013

Bento nr 35 (prawie) na Dzień Świętego Patryka

Dzisiejsze bento zostało zainspirowane Dniem Świętego Patryka, który przypadał wczoraj. Jak wiadomo wszystko musi być zielone :-)
W części wytrawnej znalazła się sałatka z fasolki szparagowej z odrobiną czosnku i podsmażonymi płatkami migdałów oraz zielone (nie ze starości :-P) jajko.

W części słodkiej kiwi oraz ciasto Shrek.


Przepis na ciasto krąży po Internecie, zatem nawet nie wiem, kto wynalazł je pierwszy ;-)
Składniki na niedużą blachę:
biszkopt
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 80 g drobnego cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
zielony budyń
  • 900 ml zielonego soku przecierowego (Pysio)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
warstwa śmietankowa
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • łyżka cukru pudru
  • pół opakowania galaretki agrestowej
  • 1-2 opakowania Delicji
  •  1.5 opakowania galaretki agrestowej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na wolnych obrotach miksera lub szpatułką.

Piec w temperaturze 165ºC do zrumienienia i suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z zrzucić je w blaszce na podłogę z wysokości około 60 cm (można sobie rozłożyć kocyk pod spodem).

Po całkowitym wystygnięciu biszkoptu można ściąć część, gdyby był za wysoki.

Zagotować około 3/4 części soku. W pozostałej części rozmieszać proszek budyniowy. Dodać rozrobiony budyń do gotującego się soku i mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje, aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylać na biszkopt, wyrównać i zostawić do ostygnięcia.

Pół opakowania galaretki rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i lekko przestudzić. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodać przestudzoną galaretkę. Wyłożyć śmietanę na zimny budyń i wyrównać.

Po delikatnym zastygnięciu śmietany ułożyć Delicje, lekko wciskając je w krem.

1.5 opakowania galaretki rozpuścić w 650-700 ml wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.

Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz