Tort powstał z okazji 50-tej rocznicy ślubu moich Dziadków. Składa się z dwóch pięter: 15 i 25 cm, a każde z nich z warstw biszkoptu przełożonych musem malinowym oraz żelki malinowej.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka do sztywności, pod koniec stopniowo dodając cukier. Dodawać po kolei żółtka, następnie dodać przesiane mąki i wymieszać (na wolnych obrotach lub szpatułką).
Tortownicę o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Boki pozostawić odsłonięte, nie wysmarowane tłuszczem (co zapobiega powstawaniu 'górki'). Delikatnie wyłożyć ciasto i wyrównać.
Ciasto piec w temperaturze 160-170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące, upieczone ciasto opuścić z wysokości około 60 centymetrów na podłogę (ja kładę na podłodze złożony koc). pozostawić do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy po całkowitym wystygnięciu.
Odciąć wierzch z ciasta i resztę przekroić na 4 cienkie blaty. Z dwóch wykroić krążki o średnicy 15 cm.
Składniki na mus malinowy na bazie kremu bawarskiego:
Maliny zagotować i przetrzeć przez sito. Odlać pół szklanki musu na żelkę, w pozostałej części rozpuścić żelatynę (taką w płatkach wcześniej namoczyć w wodzie i odcisnąć). Mus wystudzić.
Ubić śmietanę, dodać krem bawarski i mus malinowy.
Włożyć 25 cm biszkopt do odpowiedniego rantu, wyłożyć warstwę musu, drugi biszkopt i mus do brzegu rantu. Te same czynności wykonać dla piętra (zakończyć trochę poniżej brzegu rantu).
Składniki na żelkę malinową:
Górne piętro umieścić na stojaku, który należy umieścić na dolnym piętrze. Ozdobić. U mnie jest to czekolada i owoce.
Smacznego!
Gorące, upieczone ciasto opuścić z wysokości około 60 centymetrów na podłogę (ja kładę na podłodze złożony koc). pozostawić do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy po całkowitym wystygnięciu.
Odciąć wierzch z ciasta i resztę przekroić na 4 cienkie blaty. Z dwóch wykroić krążki o średnicy 15 cm.
Składniki na mus malinowy na bazie kremu bawarskiego:
- 0.5 l mleka
- 250 g cukru
- 8 żółtek
- łyżeczka pasty z wanilii (lub nasionka z laski wanilii)
- 700 ml śmietany 36%
- 20 g żelatyny
- 0.5 kg malin
Maliny zagotować i przetrzeć przez sito. Odlać pół szklanki musu na żelkę, w pozostałej części rozpuścić żelatynę (taką w płatkach wcześniej namoczyć w wodzie i odcisnąć). Mus wystudzić.
Ubić śmietanę, dodać krem bawarski i mus malinowy.
Włożyć 25 cm biszkopt do odpowiedniego rantu, wyłożyć warstwę musu, drugi biszkopt i mus do brzegu rantu. Te same czynności wykonać dla piętra (zakończyć trochę poniżej brzegu rantu).
Składniki na żelkę malinową:
- mus malinowy
- żelatyna (30 g na litr płynu, czyli tu niecałą łyżeczkę)
Górne piętro umieścić na stojaku, który należy umieścić na dolnym piętrze. Ozdobić. U mnie jest to czekolada i owoce.
Smacznego!
Imponujący :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń