sobota, 15 września 2012

Tort z musem malinowym

Tort powstał z okazji 50-tej rocznicy ślubu moich Dziadków. Składa się z dwóch pięter: 15 i 25 cm, a każde z nich z warstw biszkoptu przełożonych musem malinowym oraz żelki malinowej.
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka do sztywności, pod koniec stopniowo dodając cukier. Dodawać po kolei żółtka, następnie dodać przesiane mąki i wymieszać (na wolnych obrotach lub szpatułką).

Tortownicę o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Boki pozostawić odsłonięte, nie wysmarowane tłuszczem (co zapobiega powstawaniu 'górki'). Delikatnie wyłożyć ciasto i wyrównać.

Ciasto piec w temperaturze 160-170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gorące, upieczone ciasto opuścić z wysokości około 60 centymetrów na podłogę (ja kładę na podłodze złożony koc). pozostawić do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy po całkowitym wystygnięciu.

Odciąć wierzch z ciasta i resztę przekroić na 4 cienkie blaty. Z dwóch wykroić krążki o średnicy 15 cm.

Składniki na mus malinowy na bazie kremu bawarskiego:
  • 0.5 l mleka
  • 250 g cukru
  • 8 żółtek
  • łyżeczka pasty z wanilii (lub nasionka z laski wanilii)
  • 700 ml śmietany 36%
  • 20 g żelatyny
  • 0.5 kg malin
Mleko połączyć z cukrem, żółtkami i wanilią. Ogrzać powoli do temperatury ok. 80ºC. Gotowy krem wystudzić (przykryć folią, aby nie robił się kożuch).

Maliny zagotować i przetrzeć przez sito. Odlać pół szklanki musu na żelkę, w pozostałej części rozpuścić żelatynę (taką w płatkach wcześniej namoczyć w wodzie i odcisnąć). Mus wystudzić.

Ubić śmietanę, dodać krem bawarski i mus malinowy.

Włożyć 25 cm biszkopt do odpowiedniego rantu, wyłożyć warstwę musu, drugi biszkopt i mus do brzegu rantu. Te same czynności wykonać dla piętra (zakończyć trochę poniżej brzegu rantu).

Składniki na żelkę malinową:
  • mus malinowy
  • żelatyna (30 g na litr płynu, czyli tu niecałą łyżeczkę)
Na lekko zastygnięte górne piętro wylać jeszcze płynną masę żelkową. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Górne piętro umieścić na stojaku, który należy umieścić na dolnym piętrze. Ozdobić. U mnie jest to czekolada i owoce.




 Smacznego!

2 komentarze: