Właśnie wróciłam z urlopu i po dwóch tygodniach smażonych rybek (niezwykle smacznych) mam ochotę na coś lekkiego. Nim to nastąpi odkopałam serię zdjęć niespecjalnie lekkiego obiadu.
Kiedy czasem nachodzi nas ochota na fast food warto go sobie samemu zaserwować. Przede wszystkim wiemy, co w nim jest i możemy udawać, że wcale nie jest taki niezdrowy ;-)
Bułki upiekłam z przepisu Dorotus i rzeczywiście są bardzo dobre i bardzo burgerowe. Burgery wołowe z samego mięsa są genialne. Zbędny jest im dodatek bułki, jajka i innych wypełniaczy.
Składniki na 4 duże bułeczki:
- 94 ml (g) wody (trochę więcej niż 1/3 szklanki)
- 11 g mleka w proszku (połowa z 1/3 szklanki przy założeniu, że szklanka mleka w proszku waży 65 g)
- łyżka masła, roztopionego i ostudzonego
- 3/4 łyżki cukru (4 1/2 łyżeczki)
- niecałe pół łyżeczki soli
- 2 g drożdży (pół łyżeczki)
- pół jajka (resztę zostawiłam do posmarowania bułeczek)
- 210 g mąki pszennej
- sezam
Wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem, solą i mlekiem w proszku. Dodać masło i wodę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Proces ten może trwać dość długo, ze względu na niewielką ilość drożdży (jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy można, ewentualnie, podwoić ilość drożdży). Bułeczki najintensywniej rosną już w trakcie pieczenia.
Ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kuliste bułeczki i mocno spłaszczyć je dłonią. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka i obsypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut (do zrumienienia).
Składniki na 4 burgery wołowe:
Bułki z burgerami można uzupełnić o ulubione warzywa (sałata, pomidor, ogórki kiszone, kapusta kiszona, prażona i świeża cebulka, kukurydza i inne), ser oraz sosy (majonez, keczup, musztarda, BBQ i inne).
Ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kuliste bułeczki i mocno spłaszczyć je dłonią. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka i obsypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut (do zrumienienia).
Składniki na 4 burgery wołowe:
- 500 g dobrej jakości mięsa wołowego
- pieprz, sól
Bułki z burgerami można uzupełnić o ulubione warzywa (sałata, pomidor, ogórki kiszone, kapusta kiszona, prażona i świeża cebulka, kukurydza i inne), ser oraz sosy (majonez, keczup, musztarda, BBQ i inne).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz