wtorek, 7 sierpnia 2012

Bento nr 16

Z urlopu nad morzem jako główne pamiątki przywiozłam ryby ;-) Zatem dziś propozycja dwóch zakąsek/przystawek z rybą w roli głównej.
Składniki na roladki z łososiem:
  • jajko
  • łyżka mąki
  • serek kremowy
  • łosoś wędzony na zimno
  • marynowany imbir
Jajko roztrzepać z łyżką mąki i usmażyć na maśle cieniutki omlet. Przełożyć go na folię, cienko posmarować serkiem kremowym, ułożyć kawałki ryby i imbiru. Zwinąć i pozostawić na godzinę w lodówce. Kroić w poprzek na grube plastry.

Składniki na roladki z sałatką z makreli:
  • wędzona makrela, obrana ze skóry i ości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szalotki
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka majonezu (albo więcej, jeśli ktoś lubi)
  • koperek
  • papryka, jabłko (opcjonalnie, jak i inne dodatki)
  • chleb (tostowy albo i nie)
Zrobić sałatkę z makreli: rozdrobnić rybę, pokroić w kostkę wszystkie składniki (poza chlebem), dodać majonez i doprawić, do smaku solą i pieprzem.

Z chleba obciąć skórkę i go rozwałkować. Nałożyć sałatkę, zwinąć w rulon i owinąć całość folią spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby całość się związała. Kroić w poprzek na grube plastry.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. pudelko pelne pysznosci *.* niedlugo sama bede musiala sobie takie robic, wiec bede tutaj zagladac po inspiracje! :)

    OdpowiedzUsuń