Z urlopu nad morzem jako główne pamiątki przywiozłam ryby ;-) Zatem dziś propozycja dwóch zakąsek/przystawek z rybą w roli głównej.
- jajko
- łyżka mąki
- serek kremowy
- łosoś wędzony na zimno
- marynowany imbir
Jajko roztrzepać z łyżką mąki i usmażyć na maśle cieniutki omlet. Przełożyć go na folię, cienko posmarować serkiem kremowym, ułożyć kawałki ryby i imbiru. Zwinąć i pozostawić na godzinę w lodówce. Kroić w poprzek na grube plastry.
Składniki na roladki z sałatką z makreli:
- wędzona makrela, obrana ze skóry i ości
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 szalotki
- 2 ogórki kiszone
- łyżka majonezu (albo więcej, jeśli ktoś lubi)
- koperek
- papryka, jabłko (opcjonalnie, jak i inne dodatki)
- chleb (tostowy albo i nie)
Zrobić sałatkę z makreli: rozdrobnić rybę, pokroić w kostkę wszystkie składniki (poza chlebem), dodać majonez i doprawić, do smaku solą i pieprzem.
Z chleba obciąć skórkę i go rozwałkować. Nałożyć sałatkę, zwinąć w rulon i owinąć całość folią spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby całość się związała. Kroić w poprzek na grube plastry.
Smacznego!
pudelko pelne pysznosci *.* niedlugo sama bede musiala sobie takie robic, wiec bede tutaj zagladac po inspiracje! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń