Pyszna zupa cebulowa z przepisu Pascala. Polecam ją osobom, które nie przepadają za cebulą. Może być lekarstwem na tę niechęć ;-)
- 16 średnich cebul lub około 20 szalotek
- 45 g masła klarowanego
- 15 g mąki pszennej
- 4 kromki chleba tostowego
- 100 g emmentalera
- 1.5 l bulionu warzywnego (z kostki lub ugotowanego na włoszczyźnie lub suszonej mieszance warzyw)
- 2 liście laurowe
- tymianek, pieprz, sól
Cebule pokroić w piórka. Rozgrzać masło w garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę. Smażyć, często mieszając, aż nabierze brązowego koloru (około 30-45 minut). Nie można doprowadzić do przypalenia! Cebula będzie miała słodki smak, gdyż cukier w niej zawarty skarmelizuje.
Po tym czasie należy dodać mąkę i zasmażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Od momentu zagotowania gotować przez 15 minut. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Kromki chleba podpiec w tosterze. Zupę rozlać do miseczek żaroodpornych. Na zupie ułożyć kromki chleba i posypać serem. Podpiec w piekarniku (grill), aż ser się lekko zrumieni.
Smacznego!
Pycha, lubię cebulową, ma fajny lekko słodki smak :)
OdpowiedzUsuń