czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa cebulowa

Pyszna zupa cebulowa z przepisu Pascala. Polecam ją osobom, które nie przepadają za cebulą. Może być lekarstwem na tę niechęć ;-)
Składniki na 4 porcje:
  • 16 średnich cebul lub około 20 szalotek
  • 45 g masła klarowanego
  • 15 g mąki pszennej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 100 g emmentalera
  • 1.5 l bulionu warzywnego (z kostki lub ugotowanego na włoszczyźnie lub suszonej mieszance warzyw)
  • 2 liście laurowe
  • tymianek, pieprz, sól
Cebule pokroić w piórka. Rozgrzać masło w garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę. Smażyć, często mieszając, aż nabierze brązowego koloru (około 30-45 minut). Nie można doprowadzić do przypalenia! Cebula będzie miała słodki smak, gdyż cukier w niej zawarty skarmelizuje.

Po tym czasie należy dodać mąkę i zasmażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Od momentu zagotowania gotować przez 15 minut. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Kromki chleba podpiec w tosterze. Zupę rozlać do miseczek żaroodpornych. Na zupie ułożyć kromki chleba i posypać serem. Podpiec w piekarniku (grill), aż ser się lekko zrumieni.


Smacznego!

1 komentarz: