Przepyszny chleb z przepisu Doroty.
Składniki na bochenek:
- 60 g żytniego zakwasu
- 220 g mąki pszennej
- 80 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
- 1/4 łyżeczki drożdży
- 200 g wody
- łyżeczka golden syrupu (lub miodu)
- pół łyżki soli
- 20 g mieszanki płatków owsianych i orkiszowych
Na suchej patelni uprażyć płatki do złotego koloru. Wystudzić.
Wszystkie składniki poza solą i płatkami zmiksować i dobrze wyrobić. Misę przykryć
ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i płatki i wyrobić
ciasto ponownie.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek i umieścić w koszu do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Piekarnik
z włożonym kamieniem rozgrzać do temperatury 250ºC. Bochenek wyciągnąć z
kosza, obniżyć temperaturę do 225ºC i piec z parą około 30 minut.
Smacznego!
Oj tak, ten przepis sie przyda jak juz bede miala piekarnik. Brzmi rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń