środa, 3 kwietnia 2013

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi i orkiszowymi

Przepyszny chleb z przepisu Doroty.
Składniki na bochenek:
  • 60 g żytniego zakwasu
  • 220 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • 1/4 łyżeczki drożdży
  • 200 g wody
  • łyżeczka golden syrupu (lub miodu)
  • pół łyżki soli
  • 20 g mieszanki płatków owsianych i orkiszowych
Na suchej patelni uprażyć płatki do złotego koloru. Wystudzić.

Wszystkie składniki poza solą i płatkami zmiksować i dobrze wyrobić. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i płatki i wyrobić ciasto ponownie.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek i umieścić w koszu do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Piekarnik z włożonym kamieniem rozgrzać do temperatury 250ºC. Bochenek wyciągnąć z kosza, obniżyć temperaturę do 225ºC i piec z parą około 30 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oj tak, ten przepis sie przyda jak juz bede miala piekarnik. Brzmi rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń