piątek, 25 maja 2012

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Może mało atrakcyjnie wygląda, ale jest genialne! Zakochałam się w czosnku niedźwiedzim, niestety sezon już się kończy.
Składniki na około 4 porcje:
  • 80 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 60-80 ml oliwy extra vergine
Do blendera wrzucamy orzeszki piniowe, miksujemy, dodajemy ser, sól i pieprz i miksujemy. Dodajemy połowę liści czosnku, miksujemy, następnie resztę liści, oliwę i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli dla kogoś takie pesto jest za ostre, można połowę liści czosnku niedźwiedziego zastąpić klasyczną bazylią.

Gotowe pesto trzeba tylko zmieszać z ugotowanym makaronem.

Jeśli nie zużyje się do końca pesto, można przechowywać je w lodówce do kilku dni. Należy je umieścić w słoiczku/kubeczku i zalać oliwą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz