Ma'amoul to klasyczne arabskie ciasteczka o unikatowym smaku pochodzącym od przyprawy mahlep (mielonych ziaren wiśni wonnej). Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Ciastka są absolutnie wspaniałe. Pomimo iż wymagają pewnego nakładu pracy są warte każdej poświęconej im minuty.
Foremkę i przyprawę kupiłam w sklepie arabskim. Po opublikowaniu przepisu na blogu Moje wypieki nastąpił w sklepie bum na akcesoria do ciasteczek i długo utrzymywały się w bestselerach ;)
Składniki na ciastka:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki semoliny
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka przyprawy mahlep
- 500 g pasty daktylowej
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
Utrzeć masło z cukrem do białości. Dodać jajka i ekstrakt i zmiksować. Następnie dodać wymieszaną resztę sypkich składników: mąkę pszenną, semolinę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mahlep i zmiksować.
W garnuszku podgrzać pastę daktylową i dodać masło. Mieszać do połączenia (moja pasta bardzo się opierała, aby połączyć się z masłem). Przestudzić.
Wylepiać wysypaną mąką formę ciastem, następnie nakładać nadzienie i przykrywać kawałkiem ciasta. Druga szkoła uczy kleić kulkę z nadzieniem w środku i dopiero ją wpychać do foremki. Ja chyba preferuję pierwszą metodę ;-)
Piec w temperaturze 175°C przez 12-18 minut. Ciasteczka będą blade z lekko podpieczonym spodem. Studzić na kratce, obsypać cukrem pudrem.
W garnuszku podgrzać pastę daktylową i dodać masło. Mieszać do połączenia (moja pasta bardzo się opierała, aby połączyć się z masłem). Przestudzić.
Wylepiać wysypaną mąką formę ciastem, następnie nakładać nadzienie i przykrywać kawałkiem ciasta. Druga szkoła uczy kleić kulkę z nadzieniem w środku i dopiero ją wpychać do foremki. Ja chyba preferuję pierwszą metodę ;-)
Piec w temperaturze 175°C przez 12-18 minut. Ciasteczka będą blade z lekko podpieczonym spodem. Studzić na kratce, obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz