czwartek, 23 stycznia 2014

Biszkopty

Można by zapytać, co może być specjalnego w biszkoptach. Jednak może... I to jak ;-) Rozpływają się w ustach i są cudowną bazą do deserów. Kiedy już raz ich spróbujecie, już nigdy nie kupicie biszkoptów w sklepie! Fantastyczny w swej prostocie przepis z Moich Wypieków.
Składniki na około 35 sztuk:
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • cukier puder
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier, łyżka po łyżce (postępowanie identyczne jak przy bezie). Dodać żółtka, jedno po drugim i ubić do połączenia. Wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie i wymieszać szpatułką.

Przy użyciu rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wycisnąć biszkopty długości około 10 cm (lub w innym, dowolnym kształcie), pozostawiając między nimi odstępy. Obsypać je cukrem pudrem i pozostawić do wyschnięcia na 5-10 minut.


Po tym czasie ponownie oprószyć biszkopty cukrem pudrem i piec w 180ºC przez około 14 minut (aż będą lekko złote). Po upieczeniu odczekać kilka minut, a potem przenieść ciasteczka z papieru na kratkę.


Smacznego!

czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa cebulowa

Pyszna zupa cebulowa z przepisu Pascala. Polecam ją osobom, które nie przepadają za cebulą. Może być lekarstwem na tę niechęć ;-)
Składniki na 4 porcje:
  • 16 średnich cebul lub około 20 szalotek
  • 45 g masła klarowanego
  • 15 g mąki pszennej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 100 g emmentalera
  • 1.5 l bulionu warzywnego (z kostki lub ugotowanego na włoszczyźnie lub suszonej mieszance warzyw)
  • 2 liście laurowe
  • tymianek, pieprz, sól
Cebule pokroić w piórka. Rozgrzać masło w garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę. Smażyć, często mieszając, aż nabierze brązowego koloru (około 30-45 minut). Nie można doprowadzić do przypalenia! Cebula będzie miała słodki smak, gdyż cukier w niej zawarty skarmelizuje.

Po tym czasie należy dodać mąkę i zasmażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Od momentu zagotowania gotować przez 15 minut. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Kromki chleba podpiec w tosterze. Zupę rozlać do miseczek żaroodpornych. Na zupie ułożyć kromki chleba i posypać serem. Podpiec w piekarniku (grill), aż ser się lekko zrumieni.


Smacznego!