piątek, 27 września 2013

Karpatka

Klasyczne i popularne ciasto, które króluje na imprezach w wielu domach. Ten przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki i nie bez powodu sama autorka popadła w lekki samozachwyt :-)
Składniki:
ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła (autorka dodaje 50 g)
  • 4 łyżki mąki krupczatki z lekką górką
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
  • 4 jajka
  • łyżeczka pasty z wanilii
W garnuszku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia do gładkości. Dwie blachy o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować porządnie tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachach (może być ciężko, bo ciasto się klei). Przed pieczeniem skropić ciasto zimną wodą (podobno rosną większe górki). Piec 25-30 minut w temperaturze 200ºC. Pozostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia.

Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, pastą z wanilii i masłem. W pozostałym mleku rozrobić mąki i jajka, dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie, aby nie utworzyły się grudki, aż budyń zgęstnieje i pogotuje się kilka minut. Można jeszcze gorący budyń umieścić w misie miksera i zmiksować dla większej gładkości. Gorącą masę wylać na jedną część ciasta, zostawiając 2 cm wolne po bokach. Przyłożyć drugą częścią ciasta i lekko przycisnąć, aby krem się rozprowadził.

Po wystudzeniu i schłodzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

środa, 25 września 2013

Bento nr 44


W dzisiejszym bento znalazły się pyszne mini calzone w towarzystwie keczupu domowej produkcji, chlebek bananowy i ostatnie borówki.



Smacznego!

poniedziałek, 23 września 2013

Calzone miniaturki z pieczonymi warzywami

Pieczone warzywa mają zniewalający smak. Nie uzyskamy go niestety w inny sposób ;-) Pierożki wymagają trochę pracy, ale ich smak zadośćuczyniłby duuuużo większy wysiłek. Przepis na farsz pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki na 10 pierożków:
  • ciasto na pizzę
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • nieduża czerwona cebula
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • oliwa
  • 100-150 g tartego niskouwodnionego sera mozzarella (lub pokrojonego w małą kostkę bardzo dobrze odciśniętego)
  • sól, pieprz
  • łyżka tartego parmezanu
Przygotować ciasto według przepisu.

Bakłażan przekroić wzdłuż na cztery części, posypać solą i odstawić, aż puści sok. Opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Usunąć z papryki gniazdo nasienne, a następnie pokroić wzdłuż bakłażan, paprykę, cebulę i cukinię na ćwiartki. Przesmarować delikatnie blachę oliwą, ułożyć warzywa i piec w 180ºC około pół godziny (aż zmiękną). Przestudzić.

Warzywa pokroić na paski, dodać dwie łyżki oliwy, oregano, pół łyżeczki wędzonej papryki i ser oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podzielić ciasto na 10 części, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na dość cienki placuszek (tylko nie przezroczysty ;-). Nakładać nadzienie, tak, aby dało się zlepić pierożek. Zwilżyć brzegi wodą, i porządnie zakleić.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut.

Dodać dwie łyżki oliwy i pół łyżeczki wędzonej papryki do miski po nadzieniu i dobrze wymieszać zbierając smaki nadzienia ze ścianek. Powstałą zawiesiną smarować pędzelkiem calzone i posypać parmezanem.

Piec w 210ºC przez 15 minut do zrumienienia ciasta.


Smacznego!

niedziela, 22 września 2013

Chlebek bananowy

Dobre, wilgotne ciasto do przygotowania w mgnieniu oka ;-) Super szybki przepis do wykonania samym widelcem z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (piegowata lub czarna skórka - im dojrzalsze, tym słodsze), rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • jajko, roztrzepane
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki mąki pszennej (255 g)
Wymieszać suche, przesiane składniki z misce, dodać banany, jajko, masło i pastę z wanilii. Wymieszać widelcem lub trzepaczką do wymieszania składników. Do ciasta można dodać dowolne orzeszki.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem keksówki (piekłam w takiej 10 x 20 cm, ale mogłaby być mniejsza). Piec godzinę w temperaturze 170°C. Studzić na kratce.


Smacznego!

czwartek, 19 września 2013

Ciasto na pizzę z semoliną

Najlepszy przepis na cienkie i chrupiące ciasto do pizzy.
Składniki na jedną sporą pizzę:
  • 210 g mąki chlebowej
  • 80 g semoliny
  • 150 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży liofilizowanych (4 g)
Przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Następnie dodać wodę i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ostawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1.5 godziny.

Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować spód, zawijając lub pozostawiając grubsze brzegi.

Po nałożeniu dowolnych dodatków piec na kamieniu (lub na blaszce) około 15-20 minut w 240ºC.


Smacznego!

środa, 18 września 2013

Bento nr 43


W dzisiejszym bento znalazły się babeczki śniadaniowe i pomidor oraz ciasto piaskowe i maliny.

Składniki na babeczkę śniadaniową:
  • kromka chleba tostowego
  • jajko
  • ulubione dodatki - u mnie: plasterek szynki szwarcwaldzkiej, tarta mozarella i natka pietruszki
Lekko wysmarować masłem lub olejem wgłębienie w formie do muffinów. Rozwałkować kromkę chleba tostowego i wyłożyć nim zagłębienie w formie, dociskając do ścianek i dna. Ułożyć plasterek szynki, wbić jajko i posypać serem. Babeczki zapiekać przez około 10 minut (do ścięcia białka lub białka i żółtka) w temperaturze 190°C. Posypać posiekaną natką pietruszki.



Smacznego!

piątek, 13 września 2013

Dwukolorowe ciasto piaskowe

Pyszne ciasto o lekkiej nucie cytryny, nie takie suche i sypkie jak większość tego typu wypieków. Chociaż dla mnie, jako osoby nieprzepadającej za czekoladowymi smakami, najpyszniejsze byłoby całe jasne ;-) Przepis z bloga Przy kuchennym stole.
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka kakao
Białka ubić na sztywno.
 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać żółtka jedno po drugim oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.
 
3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki (10 x 20 cm). Do reszty ciasta dodać przesiane kakao i wymieszać. Ciemną część wyłożyć na środek na całej długości blachy.
 

Piec niecałą godzinę (trzeba sprawdzać patyczkiem) w 180ºC lub dłużej w 160ºC (zapobiegnie to pęknięciu ciasta).

Studzić na kratce.




Smacznego!

wtorek, 10 września 2013

Eton mess z jeżynami

Jeżynowy Eton mess może spokojnie konkurować z klasycznym malinowym. Jeśli tylko mamy pod ręką dojrzałe i aromatyczne owoce, powala na kolana ;-)
Składniki na 2-4 porcje:
beza:
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny/limonki lub białego octu winnego
krem waniliowy:
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka pasty z wanilii
ponadto:
  • 250 g jeżyn
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier (łyżka po łyżce), a następnie pastę z wanilii i sok z cytryny (lub ocet). Rozsmarować białko na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 15 minut, tak aby zewnętrzna warstwa była twarda (trzeba zapukać). Bezę wystudzić.
 
Ubić śmietanę z cukrem i pastą z wanilii, ale nie do zupełnej sztywności.
 
Odłożyć część jeżyn do dekoracji. Pozostałe zgnieść widelcem.
 
W pucharkach układać naprzemiennie krem śmietankowy, pogniecione jeżyny i oderwane kawałki bezy. Udekorować całymi jeżynami i kawałkami bezy.


Smacznego!

poniedziałek, 9 września 2013

Ratatouille à la Remy

Każdy, kto oglądał film animowany Ratatuj dobrze zna to danie. Urzeka prostotą, a zarazem bogactwem smaku i aromatu. Nie podejrzewałam, że sos składający się prawie wyłącznie z papryki może być tak wspaniały. Przepis Glumandy.
Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka gęstej śmietany
  • liść laurowy
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • cukinia (duża lub 2 mniejsze)
  • bakłażan (duży lub 2 mniejsze)
  • 4 pomidory
Papryki opalić palnikiem, aż skórka się spiecze na czarno i powstaną bąble (można to też zrobić w piekarniku). Zamknąć je szczelnie w foliowej torebce na pół godziny. Po tym czasie obrać. Skórka powinna dać się zdjąć bez większych problemów. Usunąć gniazda nasienne, papryki pokroić na mniejsze kawałki.
 
Pokroić czosnek i cebulę w piórka. Podsmażyć w garnku na oleju. Dodać paprykę, tymianek i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Wyciągnąć liść laurowy, zmiksować całość blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać łyżkę śmietany.


Bakłażan, cukinia i pomidory powinny mieć podobną średnicę. Bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą, aby wyciągnęła gorycz. Kiedy puści sok, dobrze go wypłukać i osuszyć. Zblanszować pomidory i obrać ze skórki. Cukinię i pomidory pokroić w plastry.

Sos paprykowy wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Plasterki warzyw układać naprzemiennie, aż do wykorzystania wszystkich.


Piec w piekarniku pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180°C, a następnie 15 minut bez przykrycia.



Smacznego!

piątek, 6 września 2013

Malinowe eklerki

Zawsze lubiłam eklerki, kojarzą mi się ze świętami w przedszkolu ;-) Pomysł na ich malinową wersję jest genialny! Nie podejrzewałam, iż mogą być aż takie pyszne! Poza tym wyglądają bosko :-) Fantastyczny przepis Doroty z niewielką modyfikacją - białą czekoladą zamiast lukru.
Składniki na 20 sporych eklerków:
ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła 
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
budyń malinowy:
  • 200 g malin
  • łyżka soku z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 300 g malin
  • tabliczka białej czekolady
W garnuszku zagotować wodę z solą i masłem. Do gotującej się wody wsypać przesianą wcześniej mąkę i mieszać energicznie, aż zwarte ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Po całkowitym wystudzeniu ciasto zmiksować z jajkami do gładkości. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać podłużne porcje ciasta o długości około 10 cm w z rękawa cukierniczego w dość dużych odległościach od siebie, gdyż mocno rosną. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.

Umieścić maliny oraz sok z cytryny w garnuszku i zagotować. Kiedy maliny się rozpadną przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek.

W garnku zagotować mleko. W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel, a następnie dodać przesiane mąki i zmiksować całość. Do gotującego się mleka dodać masę jajeczną oraz malinowe purée i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Wystudzone eklerki przekroić. Nałożyć budyń na denka eklerków. Najłatwiej jest to zrobić rękawem cukierniczym.


Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę różowego lub czerwonego barwnika (najlepiej specjalnego do czekolady lub w proszku). Wieczka eklerków dekorować białą czekoladą (robiłam to małą silikonową szpatułką) i ewentualnie posypkami. Pozostawić do zastygnięcia.



Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Na budyniu układać maliny oraz wyciskać ubitą śmietanę.


Na końcu umieścić udekorowane wcześniej wieczka.


Smacznego!

środa, 4 września 2013

Muffiny z borówkami amerykańskimi

Muffinki te są chyba pierwszymi jakie upiekłam. Nadal do nich wracam, co najmniej raz w sezonie borówkowym, zwłaszcza jeśli potrzebuję szybkiego deseru. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i lekko wilgotne wnętrze.
Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych babeczek:
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 150 g borówki amerykańskiej lub jagód
  • jajko
  • 180 ml maślanki (kefiru, mleka zsiadłego lub mleka)
  • 125 ml oleju
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim naczyniu roztrzepać mokre składniki: jajko, maślankę i olej. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto wydawało się za gęste, można dodać dodatkowo 3-4 łyżki maślanki.

Piec 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC do suchego patyczka.Wyciągnąć delikatnie z formy 5 minut po upieczeniu i dalej studzić na kratce.

Smacznego!

poniedziałek, 2 września 2013

Chleb z pesto bazyliowym

Pozycja obowiązkowa dla wielbicieli bazylii i pesto. Aromatyczny, puszysty chlebek z chrupiącą skórką, zniewalający smakiem bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych uwiedzie niejedno podniebienie ;-) Przepis pochodzi z tego bloga.
Składniki na bochenek:
  • 375 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżka cukru
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1.5 łyżeczki droższy liofilizowanych (6 g)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 200 ml letniej wody
  • 1/3-1/2 szklanki pesto
  • 1/2 szklanki startego parmezan
  • 20 g podprażonych orzeszków piniowych
pesto:
  • 80 g liści bazylii
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 60-80 ml oliwy
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, mlekiem w proszku i drożdżami. Wlać wodę i oliwę, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.

Do blendera wrzucić wcześniej podprażone na suchej patelni i wystudzone orzeszki piniowe, zmiksować, dodać ser i zmiksować ponownie. Dodać połowę liści bazylii, zmiksować, następnie resztę liści, oliwę i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek. Ciasto posmarować pesto, posypać serem i większością orzeszków. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Umieścić w keksówce i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut.


Przed pieczeniem chlebek wysmarować odrobiną oliwy i posypać resztą orzeszków piniowych.


Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę.



Smacznego!